فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1393)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال دهقان *، محمود جمال الدین زنجانی صفحات 5-28
    مقاله حاضر در پی اثبات این است که نظریه مشهور فقهای شیعه مبنی بر مشروعیت عبادات کودکان و ثبوت استحباب شرعی برای این عبادات قابل قبول است، چرا که؛ 1) عمومات و اطلاقات تکالیف، شامل غیر بالغین نیز می باشد. 2) عمومات و اطلاقات غیر تکلیفی و سایر ادله دلالت بر این دارند که عبادات کودکان دارای امر شرعی بوده و مشروعیت و استحباب برای آن مترتب است. 3) برخی روایات مستقیما به مشروعیت و استحباب عبادات کودک اشاره دارند و دقیقا در خصوص کودک پرداخته است. 4) پذیرفتن عبادات کودکان و مشروعیت آن ها مطابق با قاعده لطف و مورد پذیرش عقل است. 5) برخی امور حقوقی کودک مانند صدقه، هبه، وقف و... در مورد کودکان صحیح دانسته شده است و با توجه به دلالت ادله عبادات کودکان نیز مورد قبول واقع شده و مشروعیت دارد.
    در این مقاله تلاش شده است تا به تفصیل تمامی این ادله مورد نقد و بررسی قرار گرفته و در نهایت نظریه مختار تبیین شود.
    کلیدواژگان: عبادت، صبی، حکم تکلیفی، عمومات، اطلاقات
  • مرتضی رحیمی، سید محمدهاشم پورمولا *، مجید سربازیان صفحات 29-46
    چنانچه از برخی متون فقهی برمی آید، موضوع اصلی وقف، مال است و از این روی، هرچه که عنوان مال بر آن ‏صادق باشد، وقف آن ممکن خواهد بود. این در حالی است که تعاریف گوناگون از مال و نیز سیر تطور ‏مالکیت نشان می دهد که بر خلاف گذشته، مال به مواردی همچون طلا و نقره و نیز موارد عینی و قابل ذخیره ‏محدود نمی شود، بلکه مواردی مانند اعیان، منافع و حقوق مالی را نیز شامل می شود.‏
    با این وجود باید پذیرفت که هر مالی قابل وقف نیست، بلکه مال موضوع وقف به شرایط عمومی همانند ملک ‏بودن، مقدور التسلیم بودن، مالیت‏ داشتن و... نیاز دارد. علاوه بر شرایط عمومی برای مال موضوع وقف، شرایطی ‏مانند عینی بودن، لزوم بقای عین و... نیز بیان شده که این موارد، شرایط یاد شده در وقف همچون حقوق مالی و ‏مشابه آنها را با تردید مواجه ساخته است.‏
    در تحقیق حاضر تلاش شده تا موضوع وقف مال با تاکید بر مالیت‏ حقوق مالی، تعلق حق به مال و تردید در ‏لزوم عین بودن مال موضوع وقف، مورد بررسی قرار گرفته و صحت چنین وقفی از منظر حقوقی سنجیده شود.‏
    کلیدواژگان: مال، مالیت، وقف، حقوق مالی
  • حسینعلی سعدی، سید سلمان مرتضوی * صفحات 47-73
    عناصر تشکیل دهنده جرم نزد مشهور حقوق دانان، سه رکن قانونی بودن جرائم و مجازات ها، رکن مادی جرم و رکن معنوی جرم است. در حقوق جزا، بزه با موجود شدن سه رکن مذکور متحقق شده و بزهکار مستحق مجازات می شود. اما غیر از سه اصل بالا، عنوان دیگری نیز مطرح است که ممکن است به تنهایی و یا با ترکیب شدن با رکن معنوی جرم در تحقق بزه نقش مهمی ایفا کند و از ارکان بزه محسوب شود.
    این عنوان، «انگیزه مجرم» در ارتکاب عمل ناقض قانون جزا است. جایگاه انگیزه در میان ارکان تشکیل دهنده جرم یکی از مسائلی است که از دیرباز توجه جرم شناسان و حقوق دانان جزا را به خود جلب کرده است. در این پژوهه برآنیم تا اثر انگیزه را در تحقق بزه در حقوق جزای امامیه واکاوی کنیم، لذا بدین منظور ابتدا ارکان بزه را در فقه جزای امامیه بررسی و سپس به جایگاه انگیزه در میان آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: انگیزه، جرم، عناصر جرم، فقه امامیه، تحقق عنوان جرم
  • قدرت الله نیازی، علی زبرجدی مشفق * صفحات 75-96
    یکی از منابع مالی و درآمدهای حکومت اسلامی و از جمله مالیات های شرعی، زکات است که گرچه وجوب آن به گذشت چندین سال پس از هجرت پیامبر گرامی اسلام (ص) باز می گردد، ولی از همان ابتدای دعوت پیامبر اکرم (ص) در متون و نصوص معتبر دینی از جمله قرآن کریم مطرح گردید. به خاطر همین قدمت، فقها به این مساله به تفصیل پرداخته اند. با این وجود مطالعه تطبیقی دیدگاه مشهور فقهای امامیه با دیدگاه حکومتی امام خمینی (ره) در این مساله، مطالعهای نو میباشد و دریچه تازهای به روی مخاطب میگشاید.
    نظریه مشهور در باب زکات، جواز پرداخت و مصرف شخصی این واجب مالی شرعی توسط مکلفین است. ولی فرضیه این پژوهش قصور ادله نظریه مشهور در باب پرداخت و مصرف شخصی زکات و در نتیجه بطلان این دیدگاه می باشد. لذا در این نوشتار با نقد و رد ادله نظریه مشهور امامیه، با تکیه بر ادله معتبر در فقه امامیه همچون قرآن کریم، سنت و دلیل عقل، بر وجوب پرداخت زکات به امام (ع) و در غیبت ایشان، به فقیه جامع الشرایط مبسوط الید، پای فشاری شده است.
    کلیدواژگان: حکومت، زکات، امام خمینی(ره)، حکم حکومتی
  • خلیل الله احمدوند*، زهرا سپهوند صفحات 97-120
    اجتهاد فرآیندی است که بواسطه آن فقیه احکام را استنباط و محتوای شریعت را با نیازهای متغیر هر عصر تطبیق میدهد. پویندگی و بالندگی اجتهاد در گرو آگاهی به روح زمان و نیازهای آن است، زیرا به علت تحولات زمانی و مکانی موضوعات، تحول در شیوه اجتهاد، یک امر طبیعی است. به علاوه به دنبال تحول در موضوعات، ملاکات تعلق احکام به آن ها و در بعضی موارد احکام متحول می شود، اما تغییر در موضوعات در برخی موارد یک تحول ماهوی است و در بعضی موارد تحول کارکردی، که برحسب شرایط زمان و مکان و فصاحت عرف به وجود می آید.
    نقش زمان و مکان در اجتهاد و تغییر احکام موضوعی است که همواره مد نظر فقها و آشنایان به فقه بوده، ولی امروزه به علت تحولات عمیق مدرن، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق به بررسی دیدگاه های مختلف درباره نقش زمان و مکان در اجتهاد پرداخته شده و پس از نقد و بررسی دیدگاه های مختلف، در نهایت نظریه مختار ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اجتهاد، فرایند اجتهاد، قلمرو زمان و مکان، مسائل مستحدثه
  • عباس کریمی، ابوذر صحرانورد *، مصطفی شفیع زاده خولنجانی صفحات 121-146
    طبق ماده 1180 قانون مدنی، ولایت بر صغیر، مجنون و غیر رشیدی که جنون یا عدم رشد او متصل به صغرش باشد، مختص پدر و جد پدری است. قانون مدنی و فقه امامیه ضمن پذیرش عزل ولی قهری در مواردی هم چون خیانت به مولی علیه، عدم رعایت غبطه و مصلحت او و...، جد پدری لایق را منحصرا ولی قهری می داند.
    با توجه به این که موارد عزل ولی قهری مندرج در قانون مدنی، مبتنی بر قول مشهور فقهای امامیه است و در این خصوص موجبات مختلفی در بین فقهای امامیه مطرح شده است، نگارندگان تلاش می کنند تا ابتدا با تبیین آن ها، ملاک آن را استنباط نماید، همچنین اثبات کنند مصادیق مذکور عزل ولی قهری در قانون مدنی تمثیلی است و ملاک آن، رعایت «مصلحت» محجور و جلوگیری از ورود ضرر به او است. در این مقاله به تفصیل در خصوص ادله مذکور بحث و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ولایت قهری، محجور، عزل ولی قهری، دادستان، غبطه و مصلحت
|
  • Jalal Dehghan *, Mahmood Jamaleddin Zanjani Pages 5-28
    This article tries to prove that dominant decision in Imamia jury''s consults is based on ýthe Legitimation of Infant Worship. The fixation with the juridical recommendation ýfor these ownerships is acceptable; because:1- Generality and absolution of ýobligations consists adults.
    2- Generality and absolution of non-obligations and other ýevidences imply that Infant Worship is a juridical subject and has its Legitimation ýand recommendation.
    3- Some narrations imply to the Legitimation and ýrecommendation of Infant Worship and special discuss about the infant.
    4- Accepting ýinfant worship and its legitimation is according to rule of Loft and accepted by ýcommon sense.
    5- Some Legal Affairs of infant such as charitable gift, ýdonation, endowment and … is correct and according to the evidences infant worship ýis accepted and has legitimationý.
    Keywords: worship, infant, religious obligation, generality, absolution
  • Morteza Rahimi, Seyyed Mohammad Hashem Pourmola *, Majid Sarbazian Pages 29-46
    Islamic alms tax is one of the financial Islamic resources for the Islamic government ýwhich is being simultaneously proposed invalid and Islamic texts such as Quran with ýthe prayer from the invitation of prophet of Islamic (may the blessing and peace of ýAllah be upon him and his progeny), although it originate from years after the ýemigration of dear prophet of Islamic.
    Nevertheless, dominant theory about Islamic ýalms tax, its permission to pay and private consumption by obligates. In our theory ýthe deficiency of evidences for the dominant theory about its payment and private ýconsumption is permitted and as a result invalidity of their theory.
    Therefore, in this ýarticle by criticism and rejection of evidences of the dominant theory, by relying on ýthe valid evidences in Imamia jurisprudence such as Quran, normative custom, ýcommon sense prove the necessity payment to the imam (on whom be god’s ýblessing) and in major occultation to the guardianship of the Juris consult.
    Keywords: Islamic government revenues, financial necessity, Islamic alms tax, Imamia ?jurisprudence
  • Hoseinali Saadi, Seyyed Salman Mortazavi * Pages 47-73
    The effect of motivation in establishment of title of crime in Imami ýJurisprudence. Experts of criminal law believe that the crime comprises of the legal, material, ýand mental components. In the criminal law crime comprises of these three ýcomponents. But there is the other title that should has important role in the ýestablishment of crime, alone or with the mental component.
    This title is the ýcriminal's motive in the establishment of crime. The position of motive in the ýcomponents of crime is one of the problems that attract the attention of ýcriminologists and criminal lawyers. In this research, we want to investigate ýthe effect of motive in the establishment of crime in Imami criminal law. For ýthis, we first investigate the components of crime in Imam criminal ýjurisprudence and then research the position of motive among of themýý.
    Keywords: the motive, the components of the crime, Imami Jurisprudence, the establishment of title ?of crime
  • Qodratollah Niyazy, Ali Zebarjadi Moshfegh * Pages 75-96
    Islamic alms tax is one of the financial Islamic resources for the Islamic government ýwhich is being simultaneously proposed invalid and Islamic texts such as Quran with ýthe prayer from the invitation of prophet of Islamic (may the blessing and peace of ýAllah be upon him and his progeny), although it originate from years after the ýemigration of dear prophet of Islamic.
    Nevertheless, dominant theory about Islamic ýalms tax, its permission to pay and private consumption by obligates. In our theory ýthe deficiency of evidences for the dominant theory about its payment and private ýconsumption is permitted and as a result invalidity of their theory.
    Therefore, in this ýarticle by criticism and rejection of evidences of the dominant theory, by relying on ýthe valid evidences in Imamia jurisprudence such as Quran, normative custom, ýcommon sense prove the necessity payment to the imam (on whom be god’s ýblessing) and in major occultation to the guardianship of the Juris consult.
    Keywords: Islamic government revenues, financial necessity, Islamic alms tax, Imamia ?jurisprudence
  • Khalil Allah Ahmadvand *, Zahra Sepahvand Pages 97-120
    Independent reasoning is a process which jurisprudent use it to coincide the content ýof sharia to the changing needs in every age. Dynamism and growth of independent ýreasoning is conditional on the knowledge about the spirit of time and its needs;
    Therefor the evolution in the method of independent reasoning is a natural issue that ýresults in evolution in subjects, criteria of judgment that belongs to them and ýsometimes evolution in decisions.
    In some cases, changing in subjects is a ýsubstantive evolution and in some cases, functional evolution that is created ýaccording to the time, place and customary eloquence. This changing and evolution ýshould be in the defined scientific framework and mechanism and should be kept ýaway from excess and defect.
    The theory of rule of time and place in independent ýreasoning cause evolution, dynamism and growth of jurisprudence and due to this ýindependent reasoning will has developed capacity that can answer to the new issues ýconcurrent scientific progress for the Islamic society.
    Keywords: time, place, Independent reasoning, Dynamic Independent reasoning, decision of ?Ruling
  • Abbas Karimi, Aboozar Sahranavard*, Mostafa Shafizadeh Khoulenjani Pages 121-146
    According to the civil code, article 1180, guardianship for minor, insane, ýand immature that insane or immaturity continuing from the age of his minority is ýspecial to the father and paternal grandfather.
    Civil code and Imamia jurisprudence ýhave accepted the removal from natural guardian in some cases, such as dishonesty ýof the guardian, Nonconformity to the interest of a ward and … after that the ýcompetent paternal grandfather is exclusively his natural guardian.
    Considering that ýthe Removal cases of natural guardian in civil code is based on dominant decision ýin Imamia jurisprudence and there are various causes for removal ýbetween Imamia Juris consults, writer tries to explain these causes and deduce their the ýcriterion.
    Also prove that Mentioned Examples of removal in civil code are ýexemplifications and their criterion is taking into consideration the ward’s interest ýand Preventing loss to himý.
    Keywords: natural guardianship, incapacitated person, removal of natural guardian, public ýprosecutor, interest